Vzgoja in šolanje psa – namigi

Vzgoja in šolanje psa

V Pasji šoli Burja, kjer delujem kot inštruktor, že leta prisegamo na psu prijazen način vzgoje in šolanja. Dolga leta ljudi učimo, da si mora pes vse dobro zaslužiti, da moramo nagrajevati želeno vedenje psa, da je potrebno poskrbeti za dober odnos med vodnikom in psom, da pes mora izživeti svoje nagone, da je potrebno psa zaposliti fizično in mentalno ipd.

Ko sem prebral članek ameriške strokovnjakinje dr. Sophie Yin z naslovom Dr Yin’s Top 10 Dog Training Tips, sem ga takoj uporabil kot učilo. V njem so namreč zbrane osnove za prijetno sobivanje z našim psom.

VZGOJA IN ŠOLANJE PSA: VSAKO DRUŽENJE S PSOM JE UČNA URA

Ko živimo s psom, se moramo zavedati, da je vsaka interakcija s psom trening oziroma vzgoja in šolanje psa. Karkoli s psom počnemo, pes dobiva od nas informacije. Paziti moramo, da smo dosledni in nagrajujemo želena vedenja. Čeprav hodimo v pasjo šolo, nam ne bo uspelo primerno vzgojiti psa, če psu doma ne bomo postavili jasnih pravil in se jih dosledno držali. Dve uri tedensko v pasji šoli ne zadostujeta, če v vsakodnevnem življenju s psom ne razvijemo pravilnega odnosa.

PES JE BOLJ POZOREN NA TELESNO GOVORICO KOT NA NAŠE BESEDE

Med seboj se psi sporazumevajo pretežno s telesno govorico, zato pes, mnogo bolj kot naše besede, razume našo telesno govorico. Pogosto psu z besedami govorimo nekaj, položaj našega telesa pa mu sporoča ravno nasprotno. Pes se zmede in ne ve, kaj želimo od njega, najpogostejša posledica tega pa je, da se pes umakne. Ko s psom komuniciramo, uporabimo čim manj besed. Povelja pridi, sedi, prostor, počakaj bo morda razumel. Besedne zveze »lepo te prosim Fifi, daj pridi sem« pa zagotovo ne bo razvozlal.

PSI IZVAJAJO VEDENJA, KI SO BILA OJAČANA

Pes počne, kar se mu splača! Če želimo pravilno vzgojiti psa ali spremeniti pasje vedenje, moramo ojačati zaželena vedenja ter ukiniti ojačevalce in motivatorje za nezaželena vedenja. Preprosto povedano nagrajevati moramo vsa vedenja psa, ki so za nas zaželena, in poskušati ignorirati neželena.

Skakanje po ljudeh nastane, ker se pri mladičkih vsi sklanjamo in jih ljubkujemo. Ko vstanemo, se želijo približati našemu obrazu in pride do skakanja. Ko odpravljamo to vedenje, moramo dosledno nagrajevati pravilno vedenje, ko so vse štiri pasje tačke na tleh. Ko pes skače, se obrnemo stran, vendar takoj potrdimo vedenje, ko tačke padejo na tla. Podobno je pri drugih vedenjih.

PRI ŠOLANJU PSA JE ZELO POMEMBEN TRENUTEK POTRDITVE IN NAGRADITVE VEDENJA

Ko učimo psa pravilnega vedenja, moramo vedenje, ki ga želimo naučiti, potrditi v trenutku, ko ga pes izvede. Če zamudimo in potrdimo vedenje prepozno, pes ne razume, zakaj je  dobil nagrado. Primer:  ko učimo psa vajo sedi, moramo potrditi vedenje v trenutku, ko pes sede. Če medtem že vstane in dobi priboljšek, ne bo razumel, da je nagrajen za sedenje.

Šolanje in vzgoja psa je podobno igranju tenisa, plesu ali igranju klavirja. Majhne razlike v gibih in čas nagrajevanja močno vplivajo na pasje razumevanje vaših zahtev. Ko pri učenju vaj nimamo pravih rezultatov, pokličite v pasjo šolo in poskušajte dobiti razumljivo informacijo, kako pravilno delati s psom.

PRI UČENJU S POZITIVNO MOTIVACIJO NE GRE LE ZA DELITEV PRIBOLJŠKOV ZA ŽELENA VEDENJA

Psu mora biti sodelovanje z nami zabavno. Hitrost izvajanja vaj, gibov mora biti psu primerna. Psu moramo biti zanimivi, naše reakcije ob uspešnem delu take, da bo občutil naše iskreno veselje. Uporabljamo lahko igrače in druge pripomočke, ki ustrezajo našemu psu, pravilno igro in vse, kar pripomore k boljši pozornosti.

CILJ UČENJA JE, DA POSTANE PRAVILNO VEDENJE PSU ZABAVNO

Vaje, ki jih izvajamo za šolanje in vzgojo psa, morajo biti psu zabavne. Ne moremo biti uspešni, če psa dolgo časa učimo neke vaje in smo pri tem zamorjeni, počasni in slabe volje, ker se psu v nekem trenutku ne da sodelovati z nami. Psu bosta vzgoja in šolanje zabavna, če bo veliko dogajanja, veliko igre in tekanja. Če psu pravilno vedenje prinaša zabavo, ga bo z veseljem izvajal.

SPREHOD NI ČAS, KO PES POZABI NA NAS

Vzgoja in šolanje psa

Sprehod naj ne bo hoja dveh nepovezanih osebkov (vodnika in psa), ki zatopljena vsak v svoje misli hodita po travniku. Izkoristimo sprehod, da ojačamo medsebojno vez in se skupaj zabavamo. Če živimo v mestu, smo pogosto primorani voditi psa na povodcu. Vsekakor sprehod na povodcu večini psov ne zadosti njihove potrebe po gibanju. Potrebno se je zapeljati na primeren kraj, kjer lahko psa tudi spustimo.

Če mu ne zaupamo, ga imejmo na vsaj 10 m dolgem povodcu, ki ga pes vleče za seboj. Vendar, ko opravi potrebo in prebere »pasji časopis«, se moramo vključiti in biti aktivni. Naredimo nekaj vaj, vrzimo mu žogico, da jo prinaša, poigrajmo se z njim, da si bo želel sprehoda zaradi interakcije z nami!

PSI VSAKODNEVNO POTREBUJEJO FIZIČNO IN MENTALNO ZAPOSLITEV

Psom moramo zagotoviti dovolj gibanja. Le malo psom zadošča polurni sprehod na povodcu. Zagotoviti jim moramo, da se lahko natekajo in naigrajo. Poleg vadbe svojim psom dnevno privoščim 3 do 5 km sprehoda, kjer so spuščeni. Na sprehodu smo seveda aktivni: mečem jim žogico, da jo prinašajo, naredimo nekaj vaj poslušnosti itd. Poleg fizične aktivnosti moramo poskrbeti tudi za možgane. Te zaposlimo z vajami poslušnosti, raznimi trikci in tudi s pripomočki (igrali), ki jih je na trgu kar nekaj.

VRZITE PASJO SKLEDO STRAN

Živali v naravi porabijo večino dneva za iskanje hrane. To vedenje je vsem živalim prirojeno, zato to najraje počnejo, saj je v naravi od tega odvisno njihovo preživetje. Našim psom pa smo to, kar imajo najraje, odvzeli. Doma se obnašamo kot natakarji. Strežemo jim, skrbimo, da so siti, in njim ni potrebno za to storiti ničesar.  Njihovo življenje postane dolgočasno, saj izgubi smisel. Nahranimo jih v 30 sekundah, ostali del dneva prespijo. Zaradi viška energije pogosto uničujejo stvari in mi jih ne moremo obvladati.

Življenje jim popestrimo tako, da se morajo za hrano potruditi. Razdelimo jim obrok na sprehodu, ko izvajamo vaje in kot nagrado, ko se pravilno obnašajo. Tudi v hladnih deževnih dnevih jih lahko v dnevni sobi učimo razne trikce in jim hrano razdelimo kot nagrado za trud.

POSKRBIMO, DA BO PES IMEL URAVNOTEŽENO PREHRANO IN DA BO ZDRAV

Če je pes bolan, je seveda treba prilagoditi njegovo gibanje in prehrano zdravstvenemu stanju. Poskrbeti moramo za njegovo zdravstveno oskrbo, da bo čim prej spet zdrav in aktiven.

Roman Starman